Kopen van een opknap woning in Nerja: verbouwen tot een droomhuis

Het kopen van een woning in Zuid Spanje is een grote stap.

En wanneer de woning totaal gerenoveerd moet worden, is dit een nog grotere stap. Toch durfden Anjola en Edwin uit Nederland deze uitdaging aan. In mei 2018 waren zij in Nerja en heb ik samen met hen huizen in diverse delen van Nerja bezichtigd om te onderzoeken welk deel van Nerja hen het meeste aansprak. Al snel kwam naar voren dat zij graag dichtbij het Burriana strand een appartement wilden kopen. En ja, hoe vind je dan de ideale woning?

We zijn samen enkele dagen op stap geweest en hebben veel appartementen, rijwoningen en villas bezichtigd. Voor mij als makelaar is deze fase erg belangrijk omdat ik de wensen en voorkeur van de klant goed kan leren kennen. Bij de evaluatie aan het einde van de bezichtigingsdag, werd duidelijk welke woningen meteen afvielen en welke huizen wel interessant waren.

Op bezichtigingsdag 2 troffen we een huis aan dat er enorm verwaarloost uitzag maar waar meteen de potentie van duidelijk 

was. Ruime woonkamer met veel hoge ramen, mooie lichtinval, grote buitenterrassen, een prive tuin en de locatie: TOP. Gelegen op nog geen 600 meter van het Burriana strand. 

 

Een huis op zo'n korte afstand van de Middellandse Zee, wie wil dat nu niet.

Verbouwing van een huis in Zuid Spanje!?!

 

Er was wel een maar. Er moest veel aan de woning gebeuren. De badkamers waren verouderd. De 

keuken was ouderwets en aan vervanging toe. De woning moest zowel binnen als buiten geschilderd worden. De electra moest deels vervangen worden. En nog wat kleine klussen.

Dit gaf onzekerheid over de uiteindelijke kosten om dit huis aan de normen van deze tijd aan te passen. Door onze ervaring in bouwbegeleiding konden we al snel een globaal kostenplaatje opgeven. Hierdoor konden we snel schakelen en werd het aankopen van dit huis een goede mogelijkheid om dichtbij het Burriana strand en de Middellandse Zee een woning te kopen.

De beslissing werd genomen om een bod op deze woning te doen. Ons advies was om een iets lager bod weg te leggen omdat er zoveel aan de woning moest gebeuren en dit bod werd door de eigenaar geaccepteerd. Tijd voor Champagne. En dan moet er snel de Eur 6.000,- aanbetaling gestort worden, want pas zodra die op de rekening binnen is, wordt de woning van de markt gehaald. Tot die tijd kan de eigenaar een bod van een andere geïnteresseerde koper accepteren en kan de woning aan je neus voorbij gaan. Dit is dus een heel belangrijke stap.

Bouwbegeleiding

Omdat Anjola en Edwin na een paar dagen terug naar Nederland gaan, spreken we al hun wensen met betrekking tot de verbouwing grondig door. We spreken af dat we offertes opvragen bij 3 plaatselijke aannemers die goed bekend staan bij ons.

Wij begeleiden de aannemers tijdens hun inventarisatie van de woning en geven alle wensen van de klant door zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan en er een duidelijke en complete offerte ligt. De offertes spreken we door met de klant zodat zij een goede keuze kunnen maken.

 

Juridisch onderzoek bij het kopen van een huis in Zuid Spanje

Ondertussen is het juridisch onderzoek naar de woning gestart bij een goed bekend staand advocatenkantoor met een Nederlands Juridisch ondersteuner waardoor de communicatie met de klant gemakkelijk gaat. Alles wordt in het Nederlands besproken en dat is bij complexe zaken toch wel erg handig. Aan het juridisch onderzoek zijn extra kosten verbonden maar we adviseren bij aankoop van onroerend goed, dit ten alle tijde te laten doen. In Spanje heeft de notaris geen onderzoeksplicht en je wilt toch zeker weten dat alles legaal is. Of dat er bv. geen hypotheek van de vorige eigenaar op het pand blijft staan. Overigens zijn de totale kosten koper ongeveer 11 tot 12 %.

 

Voor het eerste deel van het juridisch onderzoek staat ongeveer 3 weken. Wanneer alles juridisch goed blijkt te zijn is het tijd om het koopkontrakt op te stellen en te tekenen. Op dit moment moet er 10 % van de aankoopsom gestort worden op de rekening van de eigenaar. Doordat Anjola en Edwin hun huiswerk goed gedaan hebben en meteen een machtiging geregeld hebben bij het advocaten kantoor, kan de advocaat snel voor hen handelen en alle benodigde stukken ondertekenen.

Tijd voor de verbouwing

Na bespreking van de diverse offertes en de finetuning van de keuzes voor de materialen, wordt de definitieve keuze gemaakt. De aannemer gaat eind augustus, direct na het passeren van de woning bij de notaris, beginnen met de sloop en heeft ongeveer 4 tot 5 weken no

dig voor de verbouwing. Overigens hoeven Anjola en Edwin niet aanwezig te zijn bij het passeren, de advocaat vertegenwoordigd hen.

We spreken af dat wij de eerste weken verslag doen van de vorderingen middels foto's en whatsapp. Zo zijn vanuit Nederland de eerste stappen van de verbouwing prima te volgen.

Edwin kiest ervoor om gedurende een aantal weken zelf bij de verbouwing aanwezig te zijn om ondertussen zelf ook wat klusjes te kunnen uitvoeren. Zo zie je, bouwbegeleiding kan heel flexibel ingevuld worden.

De oplevering van een bijzonder mooie woning in Nerja

Dan is half oktober de woning klaar. Anjola en Edwin hebben er een prachtig huis van gemaakt met 2 nieuwe badkamers, een strakke nieuwe keuken en alles weer mooi wit opgeschilderd. Zij hebben het huis mooi en sfeervol ingericht, klaar voor de verhuur en om er zelf vele vakanties in Nerja door te brengen. Trots op deze kopers die het aandurfden om hun droom waar te maken en ons het vertrouwen hebben gegeven om hen daarin bij te staan.

Archief


De leukste feesten in Nerja!
15-10-2019


De 6 beste restaurants in Nerja
16-08-2019


De vijf mooiste stranden in Nerja
17-06-2019


Wat te doen in Nerja? Hier de beste avontuurlijke activiteiten
17-06-2019


Vakantie in Nerja Andalusie
17-12-2018


Kopen van een opknap woning in Nerja: verbouwen tot een droomhuis
15-11-2018


Een huis kopen in Nerja, Zuid Spanje
29-10-2018


Indebuurt: Over onze emigratie naar Nerja in Zuid Spanje
26-10-2018


Dolfijnen bij Nerja / Andalusie
27-08-2018


De 4 leukste tapasrestaurants van nerja
17-05-2018