De leukste feesten in Nerja!

 

 

Feesten in Nerja in het 4e kwartaal

 

 

Nerja Feria 

Eerste week 9-13 oktober 2019

De feria in Nerja neemt de hele stad over en is een leuke gelegenheid om de lokale inwoners (Nerjeños) op hun best te zien. Tijdens de feria zijn er verschillende activiteiten zoals de kermis, optredens van verschillende artiesten, dansdemonstraties, missverkiezingen, flamenco optredens en vuurwerkshows. Dit alles vindt plaats op de verschillende pleinen in Nerja zoals Plaza Tutti Frutti en Calle Antonio Millon. De kermisattracties en Casetas voor de (betaalde) concerten bevinden zich op de parkeerplaats Carabeo. Er zijn casetas speciaal voor de jongeren waar vooral Raggeaton gedraaid wordt, maar ook casetas met flamenco muziek voor de wat oudere bezoekers. Je vindt de casetas tussen alle kermis attracties.

 

maroween

31 oktober 2019

Zoals de naam al aangeeft, wordt het Halloween-feest gevierd in Maro, (een deelgemeente van Nerja). Dit feest van Allerheiligen wordt elk jaar op 31 oktober gehouden. Het is oorspronkelijk een oogstfeest waar je producten zoals kastanje en zoete aardappel kunt proeven, omringd door heksen, vampieren en vele andere monsters. Bovendien houdt de gemeenteraad die dag een wedstrijd voor het beste kostuum. Ook in Nerja zelf wordt dit feest gevierd en is vooral leuk voor de kleintjes die verkleed naar het Balkon van Europa gaan waar verschillende festiviteiten georganiseerd zijn.

 

Dia de las Migas, Torrox  

22 december 2019:

Dit culinaire festival ter ere van de traditionele ‘migas‘, word elk jaar een week voor de kerstvakantie gehouden op het dorpsplein van Torrox Pueblo. Tijdens dit feest wordt er een typische maaltijd bereid van oude brood kruimels gebakken in olijfolie of varkensvet. Het gerecht is er in veel variaties. Vroeger was het een typisch gerecht voor arme mensen die op deze manier met restjes en oud brood toch een maaltijd op tafel konden zetten. Tegenwoordig wordt er op meerdere plaatsen aan de Costa del Sol dit Migasfeest gevierd met muziek en dans. En natuurlijk kan daarbij een vino of cerveza niet ontbreken. De maaltijden worden in grote hoeveelheden bereidt en uitgedeeld aan de mensen op straat. Ook is er een wijn wedstrijd en zijn er verschillende optredens. Dit event trekt jaarlijks zo’n twintig duizend bezoekers.

 

Oudejaarsdag in Nerja

31 december 2019

Op 31 december vindt het oudejaarsavondfeest plaats. Dit feest wordt gevierd door de inwoners van Nerja en toeristen op het Balkon van Europa. Deze laatste dag van het jaar wordt in stijl gevierd met vuurwerk, bandjes en een buitenbar die de avond opfleuren. Bovendien wordt het ritueel van de 12 druiven gevierd, één bij elke klokslag om het jaar af te sluiten, dit staatvoor voorspoed in iedere komende maand. Op Plaza Tutti Frutti is er van alles te doen voor de jeugd.

 

 

Feesten in Nerja in het 3e kwartaal

 

 

 

Virgen del Carmen, Nerja 

15-17 juli 2019:

Virgen del Carmen is de beschermheilige van de zee en de vissers. Het feest duurt drie dagen en start op 15 juli met het brengen van offers zoals gebeden en bloemen naar het beeld van Virgen del Carmen.

 Op 16 juli begint de dag om 18:00 met een dienst in de El Salvador kerk. Vanuit daar wordt het beeld naar Plaza de los Cangrejos gedragen, daar aangekomen wordt het beeld op een met bloemen versierde boot geplaatst waarmee ze langs alle stranden van Nerja zal varen om de stranden te ´zegenen´. Als het beeld alle stranden af is gegaan keert het terug naar de El Salvador kerk waar de dag eindigt met een vuurwerk show.

De "Moraga" (een openluchtfeest met muziek en eten) vindt traditioneel plaats op de avond van de 15e, maar wordt soms verplaatst naar de 17e, afhankelijk van de dag waarop de processie valt. Vanaf ongeveer tien uur is op Plaza de los Cangrejos aan het oostelijke uiteinde van het strand van La Torrecilla een groot kookvuur te vinden waar sissende sardientjes door de lucht wapperen. Het eten is gratis en drankjes zijn slechts € 1,50. Dit feest zal gemakkelijk tot diep in de nacht doorgaan met alle leeftijden en nationaliteiten die aanwezig zijn en genieten van de sfeer en muziek.

  

Festival of Dance and Music, Nerja-Maro 

Juli 2019:

In de Las Cuevas de Nerja (de druipsteengrotten van Nerja) wordt iedere zomer een cultureel festival gehouden. Bezoekers kunnen in de grote ‘zaal’ genieten van klassieke muziek, flamenco, orkesten en klassiek ballet. De kaarten zijn prijzig en het aantal plaatsen is beperkt. Volgens velen is het echter een unieke ervaring. De verlichting is sprookjesachtig, de akoestiek fenomenaal. Ieder jaar worden er grote namen op het programma gezet. Het festival kreeg zelfs al eens koninklijk bezoek.

 

Fiesta Blanca                      

04 Augustus 2020

In augustus vindt er een groot strandfeest plaats op Playa El Salón in Nerja. Het speciale aan dit evenement is dat alle personen op dit feest wit gekleed zijn. Op deze avond krijgen de bezoekers op een groot podium verschillende optredens en livemuziek te zien. Een geweldig zomerevenement voor de lokale bevolking en toeristen.

 

Festival de 3 culturas, Frigiliana 

Augustus 2020

Tijdens Festival de 3 culturas wordt de gezamenlijke geschiedenis tussen de katholieken, de moren en de jodengevierd. Doormiddel van dans, exposities, film tentoonstellingen, een markt, muziekoptredens vanuit de hele wereld en vele andere festiviteiten. Ook is een een georganiseerde tapas tour waar je de lokale tapas kunt proeven.

 

Chanquete World Music Festival, Nerja                   

Half september 2020:

Chanquete world music festival is een 24 uur durend lang festival dat wordt gehouden op strand Playazo.

 

 

Feesten in Nerja in het 2e kwartaal

 

 

 

Semana Santa (paasweek) 

5 tot 11 April 2020

Pasen is in Spanje echt een culturele belevenis, gedurende de hele week zijn er katholieke processies. De stad staat door de festiviteiten volledig op z´n kop in deze week.(tip!) Als je tijdens de paasperiode in Nerja bent moet je absoluut de Paaszondagstoet door Calle Carretas zien, de smalle straat is met een rode loper bekleedt en er liggen overal vers geplukte kruiden zoals oregano en tijm.

 

Dia del residentes

April 2020

Ongeveer een kwart van de inwoners van Nerja zijn ‘buitenlanders’ (residenten). De ‘Nerjeños‘ organiseren een feestelijke dag met eten, muziek en een hoop informatie die je in verschillende stands kunt vinden van diverse organisaties en ondernemers. De plek van dit festiviteit is wisselend.

 

Cruces de mayo 

3 mei 2020

Dit feest dateert al uit 1878. Op deze dag worden er kruizen versierd met bloemen en zijn er volksdansen die typisch zijn voor de stad. Elk altaar biedt bezoekers exclusieve typische gerechten, waarvan de hoofdrolspeler de "riethoning" is.

 

San isidro 

15 Mei 2020

Dit feest staat in het teken van de beschermheilige van de landbouw. Op het terrein bij de grotten van Nerja zijn openluchtfeesten, flamencomuziek en buitenbars aanwezig. Ook vindt er een processie plaats waarbij het beeld van San Isidro vanaf de kerk op Balcon de Europa op een ossenkar naar Maro gereden wordt. Daar eenmaal aangekomen is het een groot feest wat in de late uurtjes door gaat.

 

Noche de San Juan 

23/24 Juni 2020

In Nerja vind dit strandfeest voornamelijk plaats op het Burriana strand. Het  feest wordt in heel Spanje gevierd. De Spanjaarden vieren de langste dag van het jaar en het begin van de zomer. Om 12 uur is er een nachtelijke duik in de zee. Dit om de ‘zonden van afgelopen jaar van zich af te spoelen’. Vanuit de gemeente worden er vreugdevuren, vuurwerk en live muziek geregeld. Dit is overigens de enige dag in het jaar dat je legaal op het strand kunt slapen en barbecueën.  

 

 

Feesten in Nerja in het 1e kwartaal

 

 

 

Noche Viejo (Oud & Nieuw)

1 januari 2020

Op 1 januari vindt het Nieuwjaars feest plaats. Dit feest wordt gevierd door inwoners van Nerja en de toeristen op het Balkon van Europa. Deze eerste dag van het jaar wordt in stijl gevierd met vuurwerk, bandjes en een buitenbar die de avond opfleuren. Bovendien wordt het ritueel van de 12 druiven gevierd, één bij elke klokslag om het jaar af te sluiten, dit staatvoor voorspoed in iedere komende maand. Op Plaza Tutti Frutti is er van alles te doen voor de jeugd.

 

Los Reyes Magos (Driekoningen) 

5-6 januari2019

Op 5 januari maakt Nerja zich klaar om de wijzen uit het oosten te ontvangen. Er rijden praalwagens door de stad met daar op de 3 koningen die snoepjes uitdelen aan de kinderen. Aan het eind van de optocht verzameld iedereen zich bij het Balkon van Europa waar de zogenaamde “magische sleutel’ in ontvangst word genomen die alle deuren van de huizen van Nerja kan open om kinderen hun cadeaus te kunnen geven op de nacht van 3 koningen. Op de laatste dag geven de wijzen geschenken aan kinderen bij de deur van de kerk.

 

San Anton

16- 17 januari

Dit is een typischvolksfeest ter ere van de heilige San Anton, beschermheilige van de dieren. Het feest begint met vreugdevuren, daaromheen komen de bezoekers samen om de producten van het gebied te proeven. Ook is er een heilige mis en traditionele processie.

 

Carnaval

20/23 Februari 2020

Net als in Nederland komt dit feest voort uit een traditie binnen het rooms-katholieke geloof.

Op de eerste 3 dagen van het feest zijn er praalwagens die door de straten van Nerja rijden en is het een groot feest in de stad. Op de laatste dag wordt carnaval in zwarte kledij en met melancholische muziek ‘ten grave gedragen’. Hierbij wordt er symbolisch een grote sardine begraven…

Dit is een wat bizarre traditie, maar een die erg oud lijkt te zijn. In Nerja wordt er een grote versierde (nep) Sardine door de straten geparadeerd totdat het een van de centrale stranden van de stad bereikt, waar na afloop een vuurwerkshow plaats vindt!

 

Dia de andalucia

Februari 2020

De regionale feestdag ‘Dia del Andalucia’, bestaat nog niet zo heel lang. Bij dit zogenaamde “sportevenement’ wordt iedereen aangespoord om zich via de fietste verplaatsen. Er zijn prijzen te winnen voor het meest originele voertuig en de oudste deelnemer. Voorderest wordt Dia de Andalucia niet zo uitgebreid gevierd als je van de nerjeños gewend bent. De scholen hebben deze hele week wel vrij vanwege Semana Blanca.

Archief


De leukste feesten in Nerja!
15-10-2019


De 6 beste restaurants in Nerja
16-08-2019


De vijf mooiste stranden in Nerja
17-06-2019


Wat te doen in Nerja? Hier de beste avontuurlijke activiteiten
17-06-2019


Vakantie in Nerja Andalusie
17-12-2018


Kopen van een opknap woning in Nerja: verbouwen tot een droomhuis
15-11-2018


Een huis kopen in Nerja, Zuid Spanje
29-10-2018


Indebuurt: Over onze emigratie naar Nerja in Zuid Spanje
26-10-2018


Dolfijnen bij Nerja / Andalusie
27-08-2018


De 4 leukste tapasrestaurants van nerja
17-05-2018